Acupunctuur

Acupunctuur kan bij veel klachten worden toegepast. Denk daarbij aan:

  • Hoofdpijn
  • Menstruatieklachten
  • Rugpijn, nekpijn & schouderklachten
  • Vermoeidheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst samengesteld van aandoeningen die succesvol met acupunctuur kunnen worden behandeld.

Daarnaast kan acupunctuur verlichting geven bij chronische aandoeningen. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand en het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust. Bij Praktijk Oude Trambaan in Leidschendam kunt u terecht voor een acupunctuur behandeling.

Chinese geneeskunde

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze alternatieve geneeskunde voeg ik toe in mijn praktijk in Leidschendam.

De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een holistisch uitgangspunt: lichaam en geest worden als een geheel gezien. In het Traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi, kan door verschillende factoren uit balans raken, zoals door stress, emotionele spanning, een verkeerd voedingspatroon of letsel. Wanneer het lichaam niet in staat is om in balans te komen, ontstaan er klachten.

De behandeling met acupunctuur zorgt ervoor dat de energiehuishouding weer in balans komt. Het eerste consult begint met een uitgebreid gesprek over de klachten. Indien nodig word de tong bekeken en de pols gevoelt voor aanvullende gegevens.

Tijdens de behandeling worden heel dunne naaldjes op bepaalde plaatsen van het lichaam geplaatst. Om het effect van de behandeling te vergroten kan er gebruikt gemaakt worden van moxa, ( bijvoetkruit). Ook kunnen er adviezen gegeven worden ten aanzien van de voeding en levenswijze.

Tijdens de behandeling kan je je zwaar en loom voelen. Dit is een normale reactie. Een groot voordeel van acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft.

➝ Meer over deze Chinese geneeskunde lees je hier

Acupuncturist

Als acupuncturist ben ik aangesloten bij de NVA ( Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) en volg door de NVA erkende nascholingen.

Via de site van de NVA (http://www.acupunctuur.nl/) kunt u meer informatie vinden zoals de lijst die de WHO heeft samengesteld.

Bent u benieuwd wat Els Smit voor u als fysiotherapeut kan betekenen? Lees dan hier meer over fysiotherapie