Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwen oude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft daarbij een duidelijk holistische uitgangspunt: lichaam en geest worden als een eenheid gezien.

Yin en Yang
In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten Yin en Yang. Hoewel Yin en Yang tegengesteld zijn, kunnen zei niet zonder elkaar. Ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Yin staat voor het vrouwelijke principe. Yang staat voor het mannelijke principe.

Voor het goed functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Het evenwicht tussen Yin en Yang kan verstoord worden door allerlei factoren, bijvoorbeeld door veranderingen in de omgeving of door grote emotionele druk. Ook het voedingspatroon en de levensstijl kunnen het evenwicht verstoren. Als Yin en Yang langdurig uit balanszijn, kan er een ziekte ontstaan.

De Naalden
De behandeling met acupunctuur zorgt ervoor dat de energiehuishouding weer in balans komt.
Tijdens een behandeling plaatst de acupuncturist dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten. Deze acupunctuur punten bevinden zich op de meridianen in het lichaam. Meridianen zijn de banen in het lichaam waarlangs de levensenergie in het lichaam circuleert. Door de manier waarop het naaldje wordt aangebracht, beïnvloedt hij de energiestroom van die meridiaan. Zo kan de acupuncturist de energie stromen in uw hele lichaam reguleren, waardoor:

  • Een betere doorstroom van energie ontstaat
  • Energie blokkades verdwijnt.
  • De hoeveelheid energie toeneemt of afneemt
  • De kwaliteit van de energie verbetert.

De naaldjes blijven ongeveer 20 minuten zitten. De meeste mensen voelen zich na een acupunctuur behandeling heerlijk loom en moe. Soms ontstaat er een zwaar gevoel in het behandelde deel van het lichaam. Dat is normaal en trekt vanzelf weg. Deze reacties worden na een paar behandelingen minder sterk.

Om het effect van de behandeling te vergroten, kan de acupuncturist tijdens de behandeling gebruik maken van:

  • Moxa: het kruid bijvoet, wat verwarmd
  • Cupping: op bepaalde plaatsten op het lichaam worden verwarmde glazen bollen (cups) aangebracht.
    De acupunctuur behandeling kan worden aangevuld met massages, kruidentherapie of een voedingsadvies.

Wanneer acupunctuur?
Voor zeer veel klachten is acupunctuur een geschikte therapie. U kunt daarbij denken aan klachten als hoofdpijn, hooikoorts, menstruatieklachten, lage rugpijn, vermoeidheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft meer dan vijftig aandoeningen die succesvol met acupunctuur kunnen worden behandeld. De indicatielijst van de WHO is te raadplegen via deze site.

Er zijn ook aandoeningen waarbij acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen maar wel een geweldige ondersteuning is bij het dragen van de gevolgen ervan, zoals pijn of andere symptomen. Denkt u daarbij aan ziekten als diabetes, anatomische afwijzingen, kanker. Ook na een chirurgische ingreep of bij (sport) letsel kan acupunctuur verlichting bieden of leiden tot een sneller en beter herstel.
In acute gevallen als een hartinfarct of een blindedarmontsteking, gaat u natuurlijk direct naar de huisarts.
Een groot voordeel van acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Bovendien heeft het een preventieve werking. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogd de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Aangesloten bij KAB Klachtencommisie Alternatieve Behandelwijzen